Home Gastenboek Gallery Agenda Houtsnijwerk Contact
Linken Technieken Demonstraties Krantenknipsels Houtdraailessen Beeld-houtwerk
Techniekfilms          

Techniek     CheckStat

Ballen draaien Een uur draaien Hoeden draaien Kuipen
Diep uithollen Torsen Houten glaasje draaien Schaal draaien

Techniek één uur draaien

1. Men begint een stammetje te draaien van ca. rond 60 mm en een lengte van ca. 100 mm, op de kop draai men een aansluiting  voor je opspankop, span het stuk op je opspan kop.

 

2.  Plaats je leunspaan op ca 45 graden, draait het kopse gedeelte vlak, neem hiervoor een zo lang mogelijke profielguts of schalenguts, de reden voor de leunspaan op 45 graden te zetten is, dat je niet met je handvat van je  beitel  niet tegen het bed komt, je komt dan voor je bed met je handvat, steek de guts net voor het hart in het hout en gaat met de guts richting één uur en snijdt met de bovenkant van de guts.

 

 

3.  Herhaal steeds dezelfde handeling, haal niet te veel weg in één keer, dan heb je grote kans dat je beitel gaat slaan, mijn ervaring is , als je gaande dieper gaat het ook gemakkelijker gaat, let steeds op één uur, dat is heel belangrijk, je kan ook op deze manier een bol glaasje draaien dan wordt die inwendig hol

 

4.  Zodra  je op diepte ben moet je de laatste handeling heel langzaam uitvoeren, dan krijg je een glad oppervlak, schuur het met fijn schuurpapier na, begin dan het model aan de buitenzijde te bewerken, een glas of kom, wil je heel dun draaien zet er dan een lamp in.

5.

 

 

6.

 

.

7.

.